Zalecenia specjalne
Pierwszy tydzień 26-30.10.2020
Matematyka
Codziennie na pocztę otrzymasz kartę pracy lub link do zadań. Wykonaj je, zrób zdjęcie i wyślij na moją pocztę lub Messengera.
Geografia
Temat: Morze Bałtyckie
Przepisz do zeszytu załączoną poniżej notatkę i naucz się jej treści.
Morze Bałtyckie jest zaliczane do mórz śródziemnych. Ma dobrze rozwiniętą linię brzegową i jest wyraźnie oddzielone od oceanu.
Morze Bałtyckie jest słabo zasolone ze względu na chłodny klimat i utrudnioną wymianę wód z oceanem.
Im dalej na północ, tym niższa temperatura wód Bałtyku.
Morze Bałtyckie wykorzystywane jest przez człowieka m.in. w transporcie, rybołówstwie, turystyce i energetyce.
Temat: Gleby w Polsce
Przepisz do zeszytu załączoną poniżej notatkę i naucz się jej treści.
Główne czynniki glebotwórcze to skała macierzysta, klimat, woda, roślinność, zwierzęta, ukształtowanie powierzchni, działalność człowieka, czas.
W Polsce dominują słabe gleby bielicowe i płowe oraz nieco lepsze brunatne. Mało jest gleb najlepszych (czarnoziemy) i bardzo dobrych (mady, czarne ziemie).
Historia
Napisz w zeszycie krótką informację o największym impresjoniście, jakim był Claude Monet. Znajdziesz ją na s. 93 podręcznika.
Zapisz w zeszycie ważne odkrycia oraz nowe środki transportu jakie pojawiły się wraz rozwojem nauki i techniki. Znajdziesz je na s. 95 podręcznika.
Biologia
Temat: Budowa i rola układu pokarmowego
Na tej lekcji dowiesz się z jakich części zbudowany jest układ pokarmowy człowieka. Nauczysz się rozpoznawać narządy układu pokarmowego. Poznasz funkcje poszczególnych części układu pokarmowego. Określisz związek budowy danego narządu z jego funkcją.
Zapoznaj się z lekcją w podręczniku str. 67-68, zapisz w zeszycie poniższe punkty. Następnie wykonaj w zeszycie ćwiczeń zadania 1-3 str.35-36.
1.Rola układu pokarmowego.
2.Budowa zęba
3.Rodzaje zębów i ich znaczenie w mechanicznej obróbce pokarmu.
4.Budowa układu pokarmowego:
Przewód pokarmowy:
-jama ustna,
– gardło,
– przełyk,
– żołądek,
– jelito cienkie,
– jelito grube
Gruczoły trawienne:
– ślinianki,
– wątroba,
– trzustka
Temat: Trawienie pokarmów
Na tej lekcji poznasz etapy trawienia składników odżywczych, miejsce trawienia białek, tłuszczów i cukrów, produkty trawienia składników pokarmowych i miejsce ich wchłaniania oraz wpływ substancji zawartej w ślinie na trawienie skrobi.
Zapoznaj się z lekcją w podręczniku str. 69-71, zapisz w zeszycie poniższe punkty. Następnie wykonaj w zeszycie ćwiczeń zadania 4-8 str.36-37.
1.Etapy trawienia składników odżywczych:
jama ustna,
żołądek,
dwunastnica
2.Produkty trawienia białek, cukrów i tłuszczów.
3.Wchłanianie produktów trawienia.
4.Badania wpływu substancji zawartych w ślinie na trawienie skrobi.
Muzyka
Temat: „Balet i taniec klasyczny”
Polecenia:
Zapisz proszę podany temat do zeszytu.
Taniec klasyczny odnosi się do techniki, jakiej używają tancerze w balecie.
Balet to spektakl, w którym treść jest przedstawiana na scenie za pomocą tańca
i muzyki.
Wyjaśnij pojęcia: libretto, choreograf
Wersja elektroniczna podręcznika pod danym linkiem:
https://flipbook.nowaera.pl/dokumenty/Flipbook/Lekcja-muzyki-7/
Plastyka
Temat: Fotografia
Przeczytaj w podręczniku do plastyki strony 18-20 rozdział „Fotografia jako dziedzina sztuki, rodzaje i tematy fotografii”. Dowiesz się jak powstawała fotografia i jakie ma znaczenie.
Wychowanie fizyczne
Temat: Zwód pojedynczy w piłce ręcznej.
Obejrzyj film i spróbuj poćwiczyć ten element.
Pamiętaj o aktywności fizycznej. Jeśli masz możliwość wykonaj ćwiczenia na świeżym powietrzu. Wybierz dowolną formę aktywności rekreacyjnej, np. biegi, jazda na rowerze, taniec, długie spacery. Wykonaj ćwiczenia z zachowaniem zasad bezpieczeństwa.